Reteaua de urgenta

Reteaua natională de urgentă a radioamatorilor

Radioamatorii sunt acei oameni care pe linga meseriile de baza (din care-si castiga existenta ), mai au si un hobby, radiocomunicatiile, ei construiesc cu forte si resurse proprii, diverse echipamente de radiocomunicatii, efectueaza studii si cercetari in domeniul radiocomunictiilor, aducadu-si astfel contributia la dezvoltarea unui sistem complex de legaturi radio . Cu timpul s-a ajuns la concluzia ca aceasta activitate pe care radioamatorii o desfasoara, poate fi utila societatii.

In Romania, radioamatorii au putut sa arate (dupa multe eforturi de recunoastere) utilitatea publica a activitatii lor.

Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta cuprinde doua tipuri de forte: cele profesioniste si cele voluntare. Radioamatorii sunt voluntarii ce se pregatesc sa actioneze in mod altruist, cu tehnica privata si chiar cu materiale consumabile proprii (benzina, masina, alimente, mijloace de prim-ajutor, imbracaminte, etc.), in sprijinul semenilor lor aflati in dificultate, contribuind astfel intr-o anumita masura la scaderea presiunilor financiare ce apasa asupra comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Primariile locale si prefecturile ar putea sa incurajeze ONG-rile cu specific de salvare sa sprijinite prin diverse forme, colaborarea cu radioamatorii din zona lor de responsabilitate pentru a beneficia fara eforturi financiare deosebite de pregatirea si organizarea radioamatorilor in situatii de urgenta !

Conform Regulamentului de radiocomunicatii radioamatorul care recepţionează un mesaj de primejdie în benzile de radioamator trebuie să întrerupă imediat emisia proprie şi să-si noteze de mesajul respective,si dacă constată că nici o altă staţie nu răspunde apelului de primejdie, radioamatorul va răspunde el însuşi, luând în continuare toate măsurile posibile în vederea acordării ajutorului solicitat.

Radioamatorul care recepţionează un mesaj de primejdie în alte benzi decât cele de radioamator trebuie să-si noteze mesajul respectiv şi să asculte în continuare traficul de primejdie iar în cazul în care constată că mesajul de primejdie nu primeşte răspuns de la alte staţii, el va transmite prin orice mijloace, conţinutul mesajului de primejdie organelor competente.

În România, radioamatorismul a salvat mai multe vieţi, Inainte de 1989, rudele bolnavilor apelau la radioamatori pentru a face rost de medicamente din Occident. Mai mult, la cutremurul din ´77, în decembrie ´89 sau la cutremurul din 1990, reţeaua de urgenţă pe care o folosesc radioamatorii a fost singura sursa de informaţii pentru cei din străinătate pentru că restul canalelor erau deja suprasolicitate. In timpul inundaţiilor din diverse zone ale tarii, comunicarea s-a realizat prin intermediul repetoarelor de radioamatori, în condiţiile în care alte reţele de comunicaţii nu au mai funcţionat. Radioamatorii ştiu că se pot face multe lucruri cu această aparatură, dar, din păcate, relaţia cu autorităţile şi celelalte servicii de intervenţie care lucrează cu frecvenţe radio este practic nulă. Există doar câţiva salvamontişti care cunosc limbajul radioamatorilor şi îi pot contacta.

Cu ocazia evenimenteleor tragice de la Colonia Brazi (Rau Mare Retezat), o alunecare de teren care a distrus practic colonia, legaturile radio si pe telefoanele mobile cu toate personalitatile aflate in zona s-au pierdut, dar un radioamator din Hateg (YO2LRH, Cristi) aflat intamplator in zona cu o statie portabila deschidea in conditii excelente repetorul R0 din Deva, fiind pentru o perioada singura posibilitate de legatura cu autoritatile. Si enumerarea ar putea continua!

Radioamatorismul şi cooperările transfrontaliere:

Foarte multe tari europene (si nu numai) au astfel de retele organizate sub diferite forme. Am aminti aici doar cateva: ARI (Italia) cu CER (Corpo Emergenzo Radioamatori), cu peste 2500 de membri, cooperare cu Crucea Rosie Italiana in asigurarea legaturilor; SSA (Suedia) cu SARNET (Swedish Amateur Radio Net), in care radioamatorii fac parte din echipele locale ale fortelor de interventie. Trafic permis fara restrictii in cazul salvarii de vieti omenesti; REF (Franta) cu “Federation des Radioamateurs au Service de la Securite Civile”, cu permisiunea pentru orice trafic in caz de primejdie sau urgenta; OVSV (Austria) cu ARENA (Amateur Radio Emergency Net Austria), cu facilitati deosebite ( se permite in caz de urgenta majora chiar folosirea unei statii de radioamator de catre o persoana neautorizata, in prezenta titularului statiei); RSGB (Anglia) cu RAYNET (Radioamateur’s Emergency Network), constituita inca in 1953.

Radioamatorii americani (in numar foarte mare, cam tot atatia cat restul lumii!) au retele mult mai diverse, si deosebit de bine dotate si organizate. Am aminti aici doar RACES (Radio Amateur Civil Emergency Service) infiintata in 1952; ARES ( Amateur Radio Emergency Service); REACT (Radio Emergency Asociated Comunications Team ), formata numai din radioamatori CB (Citizen Band); GMRS (General Mobile Radio System); SKYWARN (specializata in probleme meteo si dezastre meteorologice); MARS (Military Affiliate Radio System), cu radioamatori fosti transmisionisti militari, antrenati in sistemul de lucru militar, etc.

Experienţele dure din ultimii ani din toată lumea arată cât se poate de clar că radioamatorii sunt printre putinii (daca nu singurii) care pot acţiona în astfel de situaţii de urgenţă. În New Orleans, când uraganul Katrina a lovit zona, telecomunicaţiile au căzut şi, vreme de două zile, doar radioamatorii au putut ţine legătura cu oamenii din zonele afectate. Este un lucru evident ca sistemele de telefonie mobile de tip GSM sunt functionale atata timp cit releele cu care comunica sunt alimentate cu curent. De asemenea liniile telefonice terestre sunt functionale doar in conditii normale, in cazuri de dezastre naturale, acestea nu pot functiona. La fel s-a întâmplat şi în cazul atentatelor din SUA de la 11 septembrie. Timp de o săptămână, radioamatorii au asigurat comunicarea între serviciile de salvare. Aceste actiuni reale ale radioamatorilor pot fi vizionate si la adresa :

 

http://emergency-radio.org/stories.html