MINISTERUL SPORTULUI SI TINERETULUI

CLUBUL SPORTIV PETROLUL PLOIEȘTI

Bine ai venit pe pagina oficiala a sectiei de Scrima a C.S. Petrolul Ploiesti.


Te pasioneaza scrima sau doar vrei sa aflii mai multe despre acest sport? Aici vei gasi informatii despre sportivii sectiei, performantele acestora, antrenori, clasamente, fotografii, antrenamente, date de contact si multe altele.

 • Despre scrima...

 • „Istoria scrimei este aceea a unui ansamblu de arte mecanice care au evoluat de la simplu la compus, pentru a reveni de la compus la simplu atunci când şi-au dobândit cel mai înalt grad de perfecţiune” (Cordelois, 1872, p.3). Scrima este una dintre ramurile sportive care îşi au originea în necesitatea de adaptare a omului la imperativele existenţei sale. Încă din primele momente ale evoluţiei societăţii omeneşti superioritatea spirituală a fiinţei umane a căutat să compenseze inferioritatea fizică în raport cu celelalte vieţuitoare. Rezultanta practică a acestor preocupări a fost inventarea mijloacelor de apărare şi de atac destinate iniţial procurării hranei şi protejării propriei persoane, iar mai apoi tranşării diferitelor rivalităţi individuale şi colective.


  Ascunde...

 • Scrima - ramura sportiva...

 • Scrima devine un sport, în adevăratul sens al cuvântului, odată cu crearea de către Pierre de Coubertin, el însuşi practicant al scrimei, a Jocurilor Olimpice Moderne, la Atena în 1896. La această primă ediţie au fost prezenţi 13 scrimeri, reprezentând 4 ţări, care s-au întrecut la probele de floretă şi sabie, doar la individual.

  1. În anul 1900, la J.O. de la Paris, este prezentă şi proba de spadă.
  2. Începând cu anul 1924, când este inclusă în programul olimpic proba de floretă feminin, dreptul fetelor de a practica scrima începe să fie recunoscut, dar paritatea băieţi-fete se va finaliza mult mai târziu.
  3. În 1921 sunt organizate primele Campionate Europene care, în 1936, sunt transformate în Campionate Mondiale.
  4. În 1955 sunt organizate primele Campionate Mondiale de Juniori.
  5. În 1936 se foloseşte pentru prima dată aparatul electric de semnalizare a loviturilor, doar la proba de spadă.
  6. În 1955 apare floreta electrică, iar în 1989 este „electrificată” şi sabia.
  7. Spada feminină este introdusă la C.M. în 1989 şi participă la J.O. în 1996, la Atlanta.
  8. Sabia feminină apare în 1998 şi devine probă olimpică la Atena, 2004, realizându-se astfel egalitatea dintre sexe.

  Federaţia Internaţională de Scrimă a luat fiinţă la 29 noiembrie 1913. Primul preşedinte a fost belgianul Albert Feyerick. În prezent F.I.E. cuprinde 135 de federaţii naţionale afiliate (mai 2010). În secolul al XX-lea preocupările principale ale forurilor conducătoare ale scrimei au fost: realizarea structurii organizatorice la nivel mondial, elaborarea regulamentelor specifice, determinarea unor sisteme obiective de validare a loviturilor, individualizarea celor 3 arme, asigurarea unei protecţii optime pentru practicanţi, mediatizarea pe scară largă, accesibilitatea la nivelul publicului mai puţin avizat, ameliorarea continuă a arbitrajului, mondializarea scrimei, lupta contra dopajului.


  Ascunde...