MINISTERUL SPORTULUI SI TINERETULUI

CLUBUL SPORTIV PETROLUL PLOIEȘTI

Bine ai venit pe pagina oficiala a sectiei de Sah a C.S. Petrolul Ploiesti.


Un important reper în ceea ce priveşte menţionarea unor date exacte despre "naşterea" şi evoluţia Clubului de şah "Petrolul" îl constituie articolul "40 de victorii în 45 de meciuri susţinute!", apărut în anul 1958, în gazeta "Sportul popular" (care apărea la Bucureşti), semnat de publicistul Valeriu Chiose. Aflăm că secţia de şah a Clubului "Petrolul" din Ploieşti este foarte tânără.

"Actul de naştere" al său poartă data de 1 septembrie 1958. Până la data menţionată, şahiştii ploieşteni obţinuseră deja, într-un timp scurt, importante succese. În cadrul secţiei, conduse de antrenorul Petre Seimeanu, activau 35 de şahişti legitimaţi, printre care: un maestru internaţional, şase maeştri, trei candidaţi de maestru, 11 jucători de categoria I, 9 de a II-a şi 5 de a III-a. De la 28 august 1958 (data infiintarii clubului) pana la 1 septembrie 1958 (data infiintarii sectiei de sah) sunt 4 zile".

 • Despre sah...

 • Sahul este cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume. Asta poate si datorita istoriei lui foarte indelungate, dar si datorita stilului interactiv si posibilitatilor sale aproape infinite.

  Sahul are o istorie foarte lunga si speciala. Se crede ca acesta a aparut in India, in timpul imperiului Gupta, si apoi, in secolul al IX-lea, s-a raspandit si in vest. Bineinteles, in timp au avut loc numeroase schimbari in forma si regula jocului, ajungandu-se la ceea ce este in prezent. De exemplu, mutarea pionului cu doua campuri inainte a fost introdusa in anul 1280, in Spania. Regulile privind promovarea pionului au fost interzise destul de mult timp, precum in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, cand pionul era limitat la o captura prealabila a unei piese. Bineinteles, in prezent, pionul poate fi schimbat cu un cal, cu un nebun, cu un turn sau cu regina.


  Ascunde...

 • Ce este sah-ul?...

 • Pentru unii, este un joc de şah sau de divertisment pentru altii ştiinţă si artă, sau o combinaţie a tuturor acestor aspecte . În opinia noastră definiţia completă a ceea ce prevăzuse Jose Raul Capablanca, în cartea sa "Lecţii elementare",care a spus: "Şahul este mai mult decât un joc. Este o diversiune intelectuala, intre artă şi ştiinţă. În timp ce şahul este similar cu alte jocuri, în anumite privinţe, are caracteristici şi reguli speciale, care implică doi jucători,care folosesc piesele de şah, care sunt iniţial plasate într-un mod special şi se deplasează în moduri diferite, în funcţie de situatie, pe o tabla. Deci, obiectivul nostru este acela de a afla primul care sunt principalele caracteristici ale tablei de şah şi localizarea corectă a acesteia (ar trebui să fie amplasata astfel încât să aibă o casetă de culoare alba în partea dreaptă a jucătorului).


  Ascunde...
 •  

 • Iti recomandam sa vizitezi si websit-ul sahmat.info.