MINISTERUL SPORTULUI SI TINERETULUI

CLUBUL SPORTIV PETROLUL PLOIEȘTI

Bine ai venit pe pagina oficiala a sectiei de Popice a C.S. Petrolul Ploiesti.


Te pasioneaza bowling-ul sau doar vrei sa aflii mai multe despre acest sport? Aici vei gasi informatii despre sportivii sectiei, performantele acestora, antrenori, clasamente, fotografii, antrenamente, date de contact si multe altele.

  • Despre bowling...

  • Originea acestui joc, bazat pe aruncarea unei bile de lemn tare la o ţintă fixă, este străveche. Iniţial, aruncarea se efectua cu pietre sau cranii de animale pentru a lovi 3-7-9 oase sau beţe fixate vertical. Primele atestări le oferă cercetările arheologice, îndeosebi cele efectuate în spaţiul Egiptului antic, care au scos la iveală din necropole, datând din anii 5200 î. Hr., obiecte asemănătoare cu bilele de popice. În peninsula italică se cunoaşte că Temocrates a introdus în anii 500 d. Hr. o variantă a jocului de popice, numită boccia, care este identică cu cea a zilelor noastre. Acest joc avea o largă răspândire în Franţa, Elveţia, Monaco şi Anglia.

    În evul mediu apar ilustraţii privind practicarea acestui joc. Primul document scris care confirmă că popicele reprezintă un joc de distracţie datează din anii 1200. Regulile erau puţine, insuficient de riguroase, jocul oferind condiţii şi motive pentru practica pariurilor, care îi va însoţi întreaga evoluţie. Sunt documente care confirmă că marile personalităţi ale evului mediu cunoşteau şi practicau jocul popicelor. Astfel, Martin Luther şi prietenii săi atribuiau acestui joc o valoare de relaxare, de divertisment. Henric al VIII-lea a ridicatla Withentalnumeroase popicării pentru distracţia curtenilor, iar Sir Francis Drake era de părere că jocul ridica moralul ostaşilor săi. O dată cu trecerea Atlanticului de către primii olandezi, jocul respectiv va fi practicat şi în noul Amsterdam (New York City). Răspândirea lui în lume, însoţită de scandalurile provocate de pariurile tot mai mari, a determinat autorităţile să impună măsuri de stăvilirea exceselor şi apoi chiar să le interzică. Dar ele nu vor dispărea, chiar dacă devin prohibite. Lumea modernă le va prelua şi le va încadra în regulamente revizuite. Astfel, în 1870, numărul popicelor s-a stabilit la 10, jocul căpătând denumirea de bowling, care cunoaşte o nouă etapă de răspândire în lume.

    În aceeaşi perioadă apar primele instituţii naţionale, menite să organizeze concursurile, să stabilească direcţiile şi tendinţele de dezvoltare ale acestui joc. Aşa se explică înfiinţarea Federaţiei Americane de Bowling în 1875, care va organiza în 1901 primul campionat naţional. La sfârşitul sec. al XIX-lea, jocul este cunoscut în Asia, Australia, în continentul american şi în majoritatea statelor europene. Ca o consecinţă firească a apărut, în aceste condiţii de universalizare, Federaţia Internaţională de Popice în anul 1926, la care s-au afiliat în timp peste 94 de ţări, jocul respectiv fiind practicat în 4 variante: Asfalt, Bowling, Bohle şi Sehere, în cele 5 continente.

    Nu se cunosc momentul apariţiei şi evoluţia jocului de popice practicat în spaţiul românesc. Se presupune că el a fost introdus în sec. al XVII-lea în Banat, unde se juca în pieţele publice, târguri, pe lângă hanuri sau chiar în incinta mănăstirilor sau bisericilor. Dar este indubitabil faptul că popicele se răspândesc în Transilvania, Oltenia, Muntenia, Bucovina şi nordul Moldovei, către sfârşitul sec. Al XVIII-lea şi începutul sec. al XIX-lea. Un document datat din 1817 arată că domnitorul fanariot Ioan Vodă Caragea, prin condica de legi, interzice desfăşurarea jocului în târguri din cauza scandalurilor iscate din pricina pariurilor. O astfel de prevedere s-a extins şi în Moldova în anii următori, din dispoziţia domnitorului Calimachi, fiind abrogate târziu, în 1866, de către ministrul Costache Boerescu, din guvernul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.


    Ascunde...