MINISTERUL SPORTULUI SI TINERETULUI

CLUBUL SPORTIV PETROLUL PLOIEȘTI

Bine ai venit pe pagina oficiala a sectiei de Karate a C.S. Petrolul Ploiesti.


Te pasioneaza karatele sau doar vrei sa aflii mai multe despre acest sport? Aici vei gasi informatii despre sportivii sectiei, performantele acestora, antrenori, clasamente, fotografii, antrenamente, date de contact si multe altele.

 • Despre karate...

 • Karate reprezinta probabil cea mai veche arta martiala ce utilizeaza tehnici de lovire cu bratele si picioarele. KARA inseamna gol iar TE inseamna mana, deci karate inseamna lupta cu mainile goale. Fiind o arta martiala de origine japoneza in care spiritul si mentalul sunt esentiale putem detalia intelesul cuvantului karate in sensul ca: KARA inseamna gol sau vid adica trebuie cautat vidul mental ce da nastere intuitiei, vid ce trebuie obtinut prin efort si protectie, prin antrenament in arta luptei pentru ca aceasta ne asigura protectia necesara spiritului deschizand astfel, fara piedici calea spre iluminare.

  TE inseamna mana, astfel inteligenta umana a devenit creativa datorita mainilor, acestea fiind instrumente ale gandirii. Cand strangem pumnul (mana), inchidem spiritul, ne inchidem in noi in cautarea fortei primitive pentru a bloca si ataca cu o forta ce izvoraste din insasi inchistarea spiritului asociata cu dorinta de violenta; apoi deschidem pumnul si ne intoarcem progresiv la domeniul spiritual, la libertate si creativitate.

  Karate traditional este o arta martiala de autoaparate care are la baza principiul todome (o singura lovitura). Din aceasta disciplina mai fac parte stilurile: shito ryu, wado ryu, goju ryu. Practicarea sa pretinde o anumită atitudine, implicare spirituală şi o condiţie fizică deosebită, la care se poate ajunge printr-un antrenament intensiv, serios şi aspru al corpului şi al spiritului, contribuind totodată la formarea si menţinerea spirituală.

  Karate-do tradiţional cultivă tratarea adversarului cu respect şi fair-play, călăuzind practicantul acestei arte spre un comportament modest şi plin de bună cuviinţă. Karate-do tradiţional înseamnă şi adoptarea unui stil de viaţă, respectarea unor principii care presupun ordine, logică şi scop nobil în tot ce se întreprinde în viaţă (principiul zanshin).

  Manifestarea sportiva a karate-do traditional, a aparut ca o urmare fireasca a necesitatii de intrecere si testare a nivelului de pregatire al practicantilor. Aceste manifestari au condus inevitabil la clasificari si ierarhii, aparand astfel competitia de karate-do traditional.


  Ascunde...

 • Avantajele practicarii karatelor

  • Mulţi oameni confundă karate cu ceea ce văd prin filme, când de fapt reprezintă tocmai contrariul. Karate nu învaţă despre violenţă ci despre respect, încredere, autocontrol, modestie.


  • Tot mai mulţi părinţi aleg karate pentru copiii lor în defavoarea altor sporturi “tradiţionale” (fotbal, baschet, tenis etc.). Copilului i se permite să-şi dezvolte propriile obiective. Obiectivele pe care le atinge sunt ale lui şi nu ca urmare a unui efort în echipă. Antrenamentul dezvoltă disciplina fizică şi psihică necesară unei vieţi sănătoase de adult.

  • Antrenamentul se desfăşoară într-un mediu stimulativ în care copilul se simte bine şi învaţă să comunice cu ceilalţi.

  • Adulţii beneficiază şi ei în urma antrenamentului de karate. Se dezvoltă musculatura într-un mod uniform, se dezvoltă coordonarea, mobilitatea, reflexele, viteza de reacţie. Antrenamentul ajută de asemenea la eliminarea stresului şi la rezolvarea problemelor legate de greutate.

  • O parte importantă în antrenamentul de karate o reprezintă autoapărarea precum şi felul în care reacţionăm atunci când suntem atacaţi pe stradă.

  • Se dobândeşte respectul de sine ca urmare a realizărilor făcute. Practicanţii sunt încurajaţi să dea în orice moment tot ceea ce pot.

  • Karate duce la câştigarea încrederii în forţele proprii a celor mai timizi şi la modestie la cei care cred că le ştiu pe toate.

  • Oamenii aleg karate din diferite motive. Karate reprezintă mai mult decât nişte simple tehnici de apărare.

  • Fie că vii datorită filmelor, a problemelor fizice şi psihice (ex. lipsa de încredere), atmosferei de prietenie dintr-un club de karate, autoapărare, sau pur şi simplu vrei să ieşi din casă, nimic nu este mai echilibrat decât antrenamentul de karate.

  • Un ultim avantaj este că oamenii învaţă să-şi stabilească şi să atingă anumite obiective. Prin învăţarea unor tehnici, prin execuţia lor, se ating şi se depăşesc unele limite pe care le credeam greu sau imposibil de depăşit.

  Avantaje fizice Avantaje psihice
  · Ameliorează reflexele şi coordonarea;
  · Musculatura se dezvoltă uniform;
  · Măreşte performanţele în orice activitate fizică;
  · Măreşte forţa şi rezistenţa;
  · Măreşte flexibilitatea şi controlul supra greutăţii;
  · Stimulează sistemul circulator şi respirator;
  · Dezvoltă echilibrul;
  · Dezvoltă capacitatea de autoapărare;
  · Îmbunătăţeşte concentrarea, pentru muncă şi studiu;
  · Elimină stresul şi ajută la relaxarea corpului;
  · Oferă încredere ştiind că te poţi apăra;
  · O atitudine pozitivă faţă de viaţă prin încredere de sine şi auto-disciplină;
  · Respect pentru tine şi pentru cei din jurul tău;
  · Motivaţie şi sentimentul că poţi să rezolvi toate problemele

  Ascunde...

 • Citate despre Karate


 • "Dojo nu este nici o salã de sport, nici o scoalã, nici un templu sau o bisericã ci toate la un loc"

  "Spiritul este ca oglinda ; trebuie curãtat dupã un timp si nu trebuie lãsat sã retinã praful"

  "Sã nu te astepti sã câstigi dacã nu stii de ce pierzi"

  "Fenomenele vietii pot fi comparate cu o fantasmã, o bulã de aer, o umbrã, un luciu al unei raze, si astfel trebuie sã fie contemplate"

  "Sã cunosti pe altii, înseamnã stiintã, sã te cunosti pe tine, înseamnã sã întelegi"

  "Adevãrata experientã în Karate este aceea pe care o descoperi singur (de aceea un adevãrat Sensei este mai mult un ghid decât un instructor"


  Ascunde...